Auteursbond organiseert conferentie Wat is de journalistiek (ons) waard?

microfoon journalistiek

23 mei 2017 Auteursbond organiseert conferentie Wat is de journalistiek (ons) waard?

Het zijn barre tijden voor de journalistiek. Tarieven en de 4e pijler van de democratie staan onder druk. 

Redacties krimpen, een groeiend aantal journalisten komt niet meer rond van journalistiek werk en de consument heeft steeds minder geld over voor nieuws. De Auteursbond | sectie Freelance Journalisten organiseert daarom op 26 oktober 2017 de conferentie: Wat is de journalistiek (ons) waard?

* * De conferentie is uitgesteld en verplaatst naar voorjaar 2018 * *

De vrije pers en het functioneren van de journalistiek zijn onlosmakelijk verbonden met het functioneren van de Nederlandse democratie. Regionale kranten zijn zo goed als tandeloze tijgers geworden en een muur van persvoorlichters en slinkende budgetten maken het journalisten steeds moeilijker om hun werk gedegen te doen. Een zorgelijke ontwikkeling.

Is er ook nog goed nieuws? Gezamenlijk gaan we op zoek naar antwoorden.

De toegevoegde waarde van de journalistiek

Waar gaat het heen met de rechtsstaat als de journalistiek niet meer de tijd, middelen en toegang krijgt om de drie pijlers van onze democratie te controleren? En zo de samenleving objectief te kunnen informeren? Wat is goede journalistiek ons als samenleving waard? En als het ons iets waard is: wie betaalt de rekening? Deze vragen en meer komen aan bod op 26 oktober 2017 tijdens de conferentie ‘Wat is de journalistiek (ons) waard?

Journalistieke klimaat in Nederland

Keynotespeaker Eric Smit (Follow the Money) zal de huidige journalistieke situatie in Nederland kritisch onder de loep nemen. Diana Matroos gaat in gesprek met vertegenwoordigers uit de politiek, journalistiek, uitgeversbranche en uit wetenschappelijke en maatschappelijke hoek.

Is er ook nog goed nieuws? Gezamenlijk gaan we op zoek naar antwoorden. Wat zijn onze mogelijkheden om de waarde van de journalistiek – en daarmee de democratie – te waarborgen. Juist nu journalisten, redacties en uitgevers elkaar beconcurreren is het hoog tijd om de verbinding te zoeken.

Kom ook op 26 oktober 2017

Draag jij de journalistiek een warm hart toe? Wil je meedenken over de rol/waarde van de journalistiek in turbulente tijden waarin de democratie onder druk staat? Wees dan welkom op 26 oktober in Pakhuis De Zwijger.

Save the date: 26 oktober 2017
Organisator: Auteursbond | sectie Freelance Journalisten
Locatie: Pakhuis De Zwijger Amsterdam, 13.30-17.30
Deelnamekosten: € 50 (leden van de Auteursbond betalen € 35)

© Muriel Van Peteghem
Photo by david laws on Unsplash

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.