Het Parool: de test arganolie

29 jan 2009 Het Parool: de test arganolie

Mijn eerste artikeltje in Het Parool, via een journalistieke stage. Het onderwerp zou ik zelf niet uitgekozen hebben 😉

Deze zomer was het zomaar ineens een trend: arganolie; olie afkomstig van vruchten die alleen in het zuiden van Marokko groeien. Het begon met een rage in de keuken. Van de Marokkaanse groenteboer en de groentejuwelier. Al snel volgden beautyproducten met arganolie; groene cosmetica doet het immers goed.

Arganvruchten zijn rond en klein, niet groter dan olijven. De vruchten zitten verstopt in noten, die wel 18 keer zo hard zijn als hazelnoten. Voor een liter olie zijn 35 kilo vruchten nodig. De vruchten worden nog door Berbervrouwen met de hand geperst volgens een eeuwenoud arbeidsintensief procédé. Nog meer werk is het de olie te persen die voor cosmetica wordt gebruikt. Daardoor is de cosmetische olie duurder dan die voor de keuken. Maar veel goeds doet het wel: arganolie is rijk aan vitamine E en anti-oxidanten. Ook staat de olie bekend om haar weldadige werking en het vertragende effect bij huidveroudering.

Het nieuw opgerichte, kleine nichelabel Arganetics heeft de kostbare olie ook verwerkt in de vorm van dag- en nachtcrème, body lotion en een skin oil. Ik test de 4 smeerseltjes, die te koop zijn in een grote verpakking, maar ook als geschenkverpakking in flesjes van 10 ml. Eerst de huid goed reinigen. Ik begin met de dagcrème. De crème prikt een beetje. Meteen valt de geur op, het lijkt wel boenwas, maar dat moet het toegevoegde sandelhout zijn. Gelukkig ruikt de arganolie niet overheersend, en eenmaal op de huid aangebracht neutraliseert de geur zich.

Arganetics belooft minder rimpels en lijntjes. Opvallend is verder dat alle Arganetics producten snel geabsorbeerd worden door de huid. Deze voelt daarna inderdaad fris, zacht en strak, alsof de olie haar werk doet. Volgens de bijsluiter kan de gezichtsolie op elk moment van de dag gebruikt worden en beschermt zij de huid tegen weer en wind.Het prettige is dat het een all-over product is: geschikt voor huid en haar. Ideaal voor massages en handig voor op vakantie, omdat een fles volstaat voor je hele lijf. Arganolie is niet goedkoop. Niet voor niets wordt deze olie het goud van Marokko genoemd.

© Muriel Van Peteghem, Het Parool, 29 januari 2009

Foto door Dan-Cristian Pădureț via Unsplash

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.