Op de barricade voor freelance journalisten

07 feb 2017 Op de barricade voor freelance journalisten

Het is geen ‘fake news’. Het zijn turbulente tijden voor journalisten in het algemeen en freelancers in het bijzonder. 

Voor ‘volk en vaderland’, de journalistiek en de freelance journalist

Uitgevers bezuinigen, redacteuren worden ontslagen en magazines verdwijnen. Veel freelance journalisten kunnen hun werk niet meer doen zonder een ‘bijbaan’ of goedverdienende partner. Vandaar dat ik in het voorjaar van 2016 ben toegetreden tot het bestuur van de Freelancers Associatie (FLA).

Auteursbond

De FLA komt op voor de belangen van freelance journalisten en schrijvers. Tot 1 januari 2017 maakte de FLA deel uit van de Vereniging voor Schrijvers en Vertalers (VSenV). Inmiddels is de VSenV overgegaan in de Auteursbond. Wij zijn nu een subafdeling van de Auteursbond, de sectie Freelance journalisten. Het bestuur van de sectie Freelance journalisten bestaat momenteel uit:

 

In het kader van nog meer liefdewerk oud papier en idealen, zet ik mij ook in als lid van de Adviesraad van de Auteursbond. Deze adviesraad is nog maar net in het leven geroepen en is primair bedoeld als een controlerend orgaan van de Auteursbond.

Veel freelance journalisten kunnen hun werk niet meer doen zonder een ‘bijbaan’ of goedverdienende partner?

 

Waar zetten wij ons zoal voor in?

  • We volgen de ontwikkelingen in de journalistiek op de voet; de wet DBA, de invloed van social media, datajournalistiek.
  • We zetten ons in voor de belangenbehartiging van de freelancer; individuele (juridische) ondersteuning, de wet DBA, de onderhandelingspositie van de individuele journalist.
  • We organiseren workshops en masterclasses.
  • We komen regelmatig bijeen in netwerkbijeenkomsten en organiseren borrels.

 

Kan de journalistiek nog wel functioneren als 4e macht?

In tijden van ‘fake news’ en ‘alternative facts’ staat de (invloed van de) journalistiek zeer ter discussie. In de VS steekt President Trump zijn afkeer van de media niet onder stoelen of banken. Daarbij is de rol van Google en Facebook ook niet gering. Zij sturen met hun algoritmen wat wij zoal te lezen krijgen. Steeds vaker gaan politici (via social media) rechtstreeks in contact met het publiek en zo om de journalist heen.

Kan de journalistiek nog wel functioneren als 4e pijler van de democratie? Wat vinden we hiervan? Wat is een eerlijke en evenwichtige berichtgeving ons waard?

 

Kan de journalistiek nog wel functioneren als pijler van de democratie? Wat vinden we hiervan? Wat is een eerlijke en evenwichtige berichtgeving ons waard? Moeten we misschien zelf in actie komen en voor de journalistiek in de bres springen?

Wat is de journalistiek jou waard?

Dat zijn veel vragen waarop we met de Auteursbond, sectie Freelance journalisten een antwoord proberen te geven. Daarom organiseren we dit najaar, in oktober 2017, een conferentie. Het thema is ‘Wat is de journalistiek ons waard?’. Samen met ‘influencers’ uit de journalistiek, politiek, maar ook vanuit andere beroepsgroepen gaan we kijken waar het naartoe gaat of zou  moeten gaan…

Mijn ‘why’

Ik ben een zzp’er in hart en nieren. De vrijheid en autonomie die ‘voor mezelf’ werken met zich meebrengt, is voor mij een voorwaarde voor mijn algehele welzijn. Ik vind het een enorme uitdaging om me in deze interessante tijden in te kunnen zetten voor de journalistiek. In mijn optiek moet je in deze tijd als onafhankelijk, freelance (onderzoeks)journalist en (kritisch) schrijver wel een activist of idealist zijn. Voor deze mensen (en alle anderen ook natuurlijk) zet ik mij graag in. Dat doe ik op diplomatieke wijze; ik wil bovenal verbindingen leggen, maar ik schuw daarbij enige ‘strijd’ niet.

© Muriel Van Peteghem, 2017

Mocht je vragen hebben over wat we als Auteursbond, sectie Freelance journalisten, voor je kunnen betekenen, neem contact met mij op of via freelancejournalisten@auteursbond.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.