Toen ze in mei 1948 een hardloopwedstrijd zag, dacht Foekje Dillema dat kan ik ook. Wie is deze vrouw en wat maakt haar verhaal zo tragisch?

24,1 seconden… Op 18 juni 1950 maakte de 24-jarige Friezin Foekje Dillema furore door de snelste atlete van de wereld te worden met een nieuw nationaal record op de 200 meter. Hiermee stootte ze Fanny Blankers-Koen van de troon. Vanwege haar mannelijke verschijning werd Foekje regelmatig uitgemaakt voor een man. Toen ze ter voorbereiding van een internationale atletiekwedstrijd werd opgeroepen om een gendertest te ondergaan weigerde ze. Dit werd door de Atletiek Unie bestraft met een levenslange schorsing.

 

Lees hier het artikel dat ik voor Geheugen van Nederland schreef over Foekje Dillema. De biografie door Max Dohle over het leven Foekje Dillema; ‘Ze zeggen dat ik geen meid ben’ is hier in z’n geheel te lezen.

Freelance redacteur

Ik ben Muriel Van Peteghem, freelance redacteur. Als dochter van een historicus is het belang van geschiedenis en cultureel erfgoed mij met de paplepel ingegoten. Vandaar dat ik mijn nopjes was toen ik hoorde dat ik mijn kennis en expertise in mocht zetten voor het platform Geheugen van Nederland en mooie initiatief van het Netwerk Digitaal Ergoed. In deze rol was ik verantwoordelijk als eindredacteur voor content voor de campagnewebsite en social media.

Geheugen van Nederland: ontdek digitaal erfgoed

Verwar het niet met Het Geheugen (Delpher) dat vroeger draaide op deze url: www.geheugenvannederland.nl. Nederland is rijk als het gaat om musea en erfgoedinstellingen: Foto-archieven, historische documenten, archeologische vondsten, kunstvoorwerpen, films, kranten en boeken: steeds meer erfgoed is tegenwoordig online te vinden en te gebruiken. Dit digitale erfgoed levert talloze verhalen op. Geheugen van Nederland is een campagne met als doel om deze verhalen een podium te geven. 

Het online platform Geheugen van Nederland geeft een podium aan interessante verhalen van diverse Nederlandse erfgoedinstellingen, geschreven en gecureerd worden door een team van redacteurs. Het Geheugen van Nederland lanceert interessante content in thema’s zoals bijvoorbeeld: 75 jaar bevrijding, Muziek voor publiek, Leven met water, Sporthelden, Dekolonisatie, Uitvindingen, Psychiatrie, etc.

Lees meer over het Geheugen van Nederland

© Muriel Van Peteghem, 2020

Foto’s van Foekje Dillema zijn afkomstig uit de Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief

About the Author Muriel van Peteghem

Share your thoughts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}