februari 18, 2017

Laten we wel zijn, ’s nachts werken is niet gezond. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om zo weinig mogelijk nachtwerk te doen. Als je gaat googlen vind je enorm veel tips voor nachtwerkers. Om zo gezond mogelijk uit de nachtdienst te komen. We hebben er 5 geselecteerd.

#1. Plan pauzes en powernaps

Plan voldoende pauzes tijdens de nachtdienst. Zorg voor minimaal één korte ‘powernap’. Een dutje van maximaal 20 minuten vergroot je alertheid. Bij grote bedrijven zoals Google en PriceWaterhouseCoopers zijn ‘powernaps‘ inmiddels ingeburgerd.

#2. Kies voor de juiste voeding

Je spijsvertering werkt ’s nachts anders. In de nacht zijn we geneigd om meer en calorierijker te eten. Dat komt doordat de balans tussen eetlustopwekkende en eetlustremmende hormonen (ghreline en leptine) van slag is.

Zorg dat je eerste 2 maaltijden eiwitrijk en koolhydraatarm zijn en de derde juist koolhydraatrijk. Eiwitten bevorderen alertheid, koolhydraten bevorderen juist vermoeidheid, blijkt uit onderzoek.

#3. Draag een zonnebril

Is de zon al opgegaan? Zet een (donkere) zonnebril op als je van je werk naar huis gaat. Want licht houdt je wakker en dan slaap je minder makkelijk in.

#4. Rustig, donker en koel

Zonnebril op, looking cool! Ga zonder omwegen naar huis toe en creëer de ideale omstandigheden voor minimaal 6 uur slaap na een nachtdienst. Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig, donker en koel is.

#5. Ga naar buiten

Weer wakker na een nachtdienst? Pak gelijk je dagelijkse portie daglicht. Je biologische klok wordt zo weer hersteld. Kies bij voorkeur voor een activiteit in de buitenlucht: een rondje wandelen of fietsen… Geef je lijf een work-out, terwijl je vitamine D binnenkrijgt.

Deze tekst schreef ik voor het platform Betere Wereld voor PFZW (Nu: Goed bezig). Goed Bezig is het magazine en online platform van PFZW voor medewerkers in de sector zorg en welzijn. Je vindt er ervaringen en tips die je helpen om nu fit en gezond te werken, zodat je later optimaal van je pensioen kunt genieten

 

About the Author Muriel van Peteghem

Share your thoughts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}