Het gevecht van een sterke vrouw met zwaktes

31 dec 2008 Het gevecht van een sterke vrouw met zwaktes

Vrienden blijven nadat het uit is? Een mooi voornemen, maar in de praktijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Ik interviewde de cast van ‘Suzanne en de mannen’.

“Liefde en sex, het is zo’n gedoe. We zijn nu echt aan iets anders toe. Al die ellende en die pijn, we kunnen toch ook wel vrienden zijn”, zo luiden de eerste regels van de begintune van ‘Suzanne en de mannen’.

Interview met de cast van ‘Suzanne en de mannen’ in Hilversum voor Vrouw.nl

Suzanne (Nienke Römer) is getrouwd met Freek (Daniël Boissevain). Ze wonen net samen in hun nieuwe huis. Het is iets boven de begroting gekocht. Suzanne leest een verdacht sms’je aan Freek. Hij blijkt een vriendin te hebben. Al gauw biecht hij zijn affaire op en kiest hij voor Linda. Als Freek die avond niet thuis komt, belt Suzanne Linda. Ze krijgt haar man Bart aan de lijn. De twee raken verwikkeld in een leuk gesprek. Ze besluiten elkaar te ontmoeten en al gauw trekt Bart bij Suzanne in. Om de hypotheek op te kunnen brengen, maar vooral om te doen alsof ze samen een relatie hebben in de hoop hun exen terug te kunnen veroveren.

Zelfbewuste vrouw

‘Suzanne en de mannen’ is een 13-delige serie geschreven en geregisseerd door Haye van der Heyden. Een motief in zijn leven is de zelfbewuste vrouw. Haye: “Het is heel simpel. Ik ben opgevoed door een treurende moeder. Daarom wil ik de vrouw sterk, onafhankelijk, seksueel autonoom en superieur zien. Het is niet zomaar dat ik gefocust ben op comedy. Als een vrouw een man buiten westen slaat, is dat grappig. Andersom totaal niet. Als je een vrouw sterk wilt neerzetten, dan kom je al snel bij comedy terecht. In de comedy wint de vrouw. De mannen zijn altijd een beetje suckers, een poging tot mannelijk. De vrouwen zijn sterk en superieur.”
Haye vervolgt: “Suzanne is in mijn ogen absoluut een sterke vrouw, omdat ze heel erg in contact staat met haar eigen emoties. Maar ze kan ook heel soft zijn. Ze is zo stom om zich voortdurend op te offeren voor een man. Dat is precies waartegen ze vecht. Over dit gevecht gaat ‘Suzanne en de mannen’. Ze valt als een blok voor Freek. Hoewel ze door heeft waar ze mee bezig is, blijft ze er steeds in trappen. Ze kan niet tegen de afwezigheid van die man. Ze kan hem gewoon niet weerstaan.”

Wie is de baas?

“Ik vind Suzanne niet heel erg zelfverzekerd”, meent Nienke Römer. “Ze is een dame die weet wat ze wil, maar ze kan niet voor zichzelf opkomen als het om Freek gaat. Dan is ze nergens meer. Elk greintje zelfrespect verdwijnt en het drama begint als hij in de buurt komt. Ze is selectief sterk.” Zo hoeft Freek haar maar lief aan te kijken en voor ze het weet laat Suzanne zich overhalen om zijn aanstaande huwelijk met Linda te organiseren (Aflevering 2).

“Mijn dochter (Nele, 4 jaar red.) is trouwens wel al een heel zelfbewuste vrouw”, vertelt Nienke spontaan. “Mama, wie is de baas?”, vroeg ze me laatst. Dé baas! – ze bedoelt in huis. Ik antwoordde haar: “Eigenlijk natuurlijk wij, de meisjes, maar jongens en mannen vinden het heel leuk om te horen dat zij de baas zijn.” Mijn dochter richt zich vervolgens tot haar vader en zegt: “Papa, jij bent de baas hoor!” En dan kijkt ze mij aan van: “Echt niet!”

Poëtische beschouwingen

‘Suzanne en de mannen’ is een dramady: een dramaserie waarom je ook kunt lachen, zeg maar. Naast drama bevat dit feuilleton rake punchliners, mooie poëtische beschouwingen en zelfs leuke grapjes. Daniël Boissevain is enthousiast over dit genre tv-serie. Hij vertelt: “Het is voor mij de eerste keer dat ik dit doe. Iets nieuws uitproberen is altijd weer interessant. Ik werk voor Suzanne en de mannen met leuke mensen samen. Ik vind dat de serie goed in elkaar steekt.” Of Daniël zich herkent in het personage van Freek? “Nee, totaal niet! Freek is een egocentrisch persoon. Ik kan me voorstellen dat iemand opportunist is, maar mij lijkt het persoonlijk te veel gedoe. Om op hem te lijken, zou ik zo’n groot deel van mezelf moeten uitschakelen, dat ik niet meer van mezelf zou kunnen houden. Freek houdt van twee vrouwen en hij snapt niet dat dat zo problematisch is. Freek is een leuk personage. Ik speel liever iemand die helemaal niet op mij lijkt.”

De begintune van de serie eindigt met de woorden: “Vriendschap, kinderen, verder niet. Geen gerotzooi, geen verdriet. Lekker leven, geen gedoe. Ja! Daar zijn we echt aan toe!”

Als je houdt van gedoe, ongemakkelijke situaties en huis-tuin-en-keuken psychologische analyses; zap dan naar Nederland 1 op zondagavond 22.10 uur met Nienke Römer in de hoofdrol van Suzanne. Verder zijn er rollen voor Daniël Boissevain als Freek, Dennis Overeem als Bart, Irma Hartog als Linda en Romana Vrede als Iris.

© Muriel Van Peteghem, 31 december 2008

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.