januari 25, 2009

Benjamin Button wordt geboren onder ongebruikelijke omstandigheden. Maar vooral is hij lelijk als de nacht. Lees mijn filmrecensie voor Vrouw.nl

Zijn vader legt hem zonder aarzeling te vondeling, op de trap van een bejaardentehuis in New Orleans. De dokter vermoedt dat hij niet lang te leven heeft. Maar er is iets bijzonders aan de hand. Bij zijn geboorte is Benjamin 80 jaar oud en hij wordt met de dag jonger.

“You never know what’s coming for you”, luiden de troostende woorden van zijn adoptiefmoeder Queenie. Benjamin Button is anders dan andere kinderen. Een ‘voordeel’ voor hem is dat hij opgroeit in een bejaardentehuis. Hier valt zijn opmerkelijke verschijning niet zo op. Hij wordt er regelmatig met de dood en afscheid nemen geconfronteerd. De oudjes hebben vrede met de naderende dood en zo raakt Benjamin vertrouwd met de gedachte dat ieder moment zijn laatste kan zijn.

Brad Pitt als Benjamin Button en Cate Blanchett als zijn grote liefde Daisy blinken uit in de hoofdrollen. Kudos voor de casting! Ook de bijrollen zijn indrukwekkend, met name die van Captain Mike (Jared Harris) en momma Queenie (Taraji P. Henson). Terecht krijgt Henson een nominatie voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Gevangen in het lichaam van een kind, krijgt de bejaarde Benjamin meteen de sympathie van de kijker. In dit sprookje ligt het gevaar van overacteren op de loer en toch slaagt Brad Pitt erin zijn spel naturel te houden. Prachtige kostuums en decors, perfect getimede muziek, enkele over the top filmmomenten en ontroerende situaties maken deze film een typische Hollywoodproductie. Als je van het genre houdt, verveelt deze film geen moment.

Er wordt in The Curious Case of Benjamin Button veel tijd besteed aan Benjamins levensfases van tachtig naar twintig jaar oud. Tegen het eind van de film is er plots een enorme stroomversnelling. Voor je het weet sta je op de stoep van het filmhuis, met onbeantwoorde vragen.

De moraal van het verhaal? Of je nu verjaart van nul naar tachtig of andersom, ‘it’s how you live your life‘. Schoonheid heeft een houdbaarheidsdatum en tijden veranderen. The Curious Case of Benjamin Button herinnert eraan dat uiterlijkheden en (leef)tijd ondergeschikt zijn aan onvoorwaardelijke Liefde. Met hoofdletter L.

© Muriel Van Peteghem. 2009

Filmrecensie The Curious Case of Benjamin Button, 25 januari 2009 voor Vrouw.nl

About the Author Muriel van Peteghem

Share your thoughts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}