augustus 21, 2008

Mijn vriendin Leonie gaat samenwonen. Met Daniël. Hij zegt de huur van zijn woning op en ze gaan in december samenwonen in haar flat. Tijd voor een home makeover!

Deze column van mijn hand verscheen in 2008 op Vrouw.nl.

Storm

Om een mooie kleur verf uit te kiezen hebben ze de brochure ‘Vind je kleur met Flexa’ in huis gehaald. Met enthousiasme laten ze me de kleurige folder zien. De uitgekozen tint genaamd ‘Storm’ is prachtig. Deze houdt het midden tussen fris muisgrijs en een warm chocolademelkbruin. Bovendien heeft ‘Storm’ volgens de brochure een donkere glans met allure.

Ik blader de folder verder door. Naturel. Lief. Verlangen. Celadon. Oester. Koffie verkeerd. Deeg. Zee. Water. Nevel. Dit zijn de namen van verschillende kleurschakeringen uit de VT wonen serie ‘Pastellen’. Met verwondering bedenk ik me dat er iemand bij Flexa aangesteld is om deze namen te verzinnen. Zou het een vrouw of een man zijn? Vast een vrouw… of een homo. Ik stel me deze persoon voor op een feestje. “En wat doe jij in het dagelijkse leven?” “Nou, Ik ben product manager bij Flexa. Ik ben onder andere belast met het verzinnen van klinkende namen voor al lang bestaande verfkleuren en voor de poëzie die de interieursfeer weergeeft na aanbrenging van de verf.” Bon, we hebben hier duidelijk te maken met een kleurpoëet.

Ook het gevoel tussen het lange wuivende gras te zitten?

Een voorbeeld: Als je de muur van kleurt met ‘Edelweis’ en er daarna met ‘Ambrosia’ en ‘Papaver’ wilde bloemen op schildert met behulp van een sjabloon “heb je het gevoel dat je tussen het lange wuivende gras in een voorjaarsweide zit”, zo luidt het op de website. Op een basis van ‘Boterbloem’ daarentegen, gecombineerd met het warmpaarse ‘Jasione’ is het “net alsof je tijdens een wandeling in het bos op een grote bloemenzee stuit”.

On-ge-loof-lijk, hier wordt iemand voor betaald! De site staat overigens vol met type-, schrijf- en spelfouten, maar dat valt kennelijk buiten de verantwoordelijkheden van onze poëtische kleurexpert.

Blikvangers

Maar er is meer… Dit is genieten! (Cursiveringen zijn van ‘Yours truly’).

Uit de serie ‘Blikvangers’:

 • Kus: een volle, innige en liefdevolle kleur.
 • Oktober: herfstwandelingen op een mooie namiddag.
 • Blij (een soort oud roze): vrolijk, warm en ondeugend.
 • Stout: voor speelse effecten en accenten met humor.
 • Tent (hard core babypoepgroen): voor een stoer effect.
 • Salon: chique, authentiek en inspirerend.
 • Lente (snotgeel/-groen): knisperend fris op een zonnige lentemorgen.
 • Bloem (licht oranje), het nieuwe geel.
 • Vreugde (donker oranje): overlopend van optimisme.
 • Puur: 100% pure chocolade.
 • Aubergine: donker glanzend, vol van de zuidelijke zon. ¿Que?
 • Canvas: stevig en stoer, een ideale basis.
 • Hemel: schitterend blauw, als de hemel in 1001 nacht. (Dit is mijn favoriet!).
 • Fris: een zachte zomer-regenbui.
 • Etc.

Ik hoor Tante Til* al zeggen: “een kloddertje ‘Tent’ hiééeerrr en een kloddertje ‘Vreugde’ dááaarrr…”.

Ook zo benieuwd waar de inspiratie vandaan komt? Ik gok: gebruik van 100% pure cocaïne (onder Flexanen beter bekend als ‘Aubergine’) in combinatie met een teveel van zuidelijke zon.

En verder is er nog de serie ‘Naturellen’. Let er wel op dat je deze zin leest met de gepaste gewichtigheid en welgemeende momenten van rust tussen de woorden in, zoals dit in dichterlijke kringen gebruikelijk is.

“Bloesem. Poeder. Parel. Dons. Room. Melk. Biscuit. Schuim. Regen. Basalt.”

Een applaus is hier op zijn plaats.

Sommige mensen nemen hun beroep en zichzelf té serieus. Ik heb trouwens zelf ook nog een klein stukje te schilderen. Mijn besluit staat vast: mijn woonkamermuren worden gewoon wit. Wit-wit! Maar als remedie tegen mijn writer’s block, ga ik zeker af en toe een kijkje nemen op www.flexa.nl.

* Voor de jongere lezers: Tante Til is een personage uit de ‘De Familie Knots’, jeugdtelevisieprogramma dat door de NCRV van 1980 tot 1984 werd uitgezonden. Deze rol werd vertolkt door Hetty Heyting.

© Muriel Van Peteghem, 2008

Foto door Mike Fox via Unsplash

About the Author Muriel van Peteghem

Share your thoughts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}